Od zrníčka k bochníku

Den bez krajíce chleba či rohlíku a pole bez traktorů a kombajnů si už dokáže představit asi jen málokdo z nás. Ale není tomu tak dávno, kdy lidé obdělávali pole a políčka sami jen s motykou či s pluhem za pomoci zvířat a základem jejich stravy byly různé obilné kaše a chléb v podobě placek všeho druhu.

Jak se obilí zpracovává dnes a jak tomu bylo za starých časů? Proč naši předkové pěstovali spíše žito a dnes se kolem nás rozprostírají zejména lány pšenky? A proč někteří lidé nesmí jíst rohlík,chléb, koláče a jiné pro nás běžné potraviny? Je pravdou, že čím tmavší rohlík si koupíme, tím lépe pro naše tělo učiníme? Nebylo by snazší si upéct chléb domácí?

Součástí programu je příprava na dva bochníky chleba. Pečení zůstává v rukou školy (vyučující, školní jídelna či ochotná maminka).

Recept na domácí chléb, dva bochníky vlastnoručně připraveného chleba s žitnou resp. špaldovou moukou, případně obrázek na památku.

Potřeba připravit:
dvě formy na pečení chleba velikosti dortové formy nebo dvě mísy na přepravu těsta do domácnosti. Těsto připravíme společně, může kynout dvě až deset hodin, fáze pečení trvá jednu hodinu - zajišťuje vyučující, případně lze domluvit ukázku chleba z receptu ve výukovém programu a těsto odvézt, ale to děti neochutnají svůj vlastnoručně vyrobený chléb!